thumbnail

Čo je dizajn manuál a prečo sa ho nevypláca ignorovať?

Ak vo svete brandingu existuje niečo, čo by sme mohli nazvať Bibliou, bol by to práve dizajn manuál. A prečo?

Dizajn manual title 2

Čo je dizajn manuál?

Dizajn manuál je návod, ako správne používať prvky vizuálnej identity v marketingovej komunikácii tvojej značky.

A prečo je tak nesmierne dôležitý?

Identita od slova identifikovať

Vizuálna identita pomáha identifikovať to, kým si ako značka. Dizajn manuál obsahuje napríklad to, aké farby najviac vystihujú tvoje poslanie, aký font a aké prvky charakterizujú tvoje hodnoty, ale hlavne!

Znázorňuje to, čo ťa najviac odlišuje od tvojej konkurencie.

OK, but first „impressions“

Na zaujatie zákazníka máš v digitálnom svete len niekoľko sekúnd! Tak ich nepremrhaj, ale predaj sa! Vizuálna identita pomáha vytvárať prvý dojem, ktorý zásadným spôsobom ďalej ovplyvňuje ďalšiu zmyslovú skúsenosť zákazníka s tvojou značkou.

Konzistentnosť: Učeš svoj profil a zvýš #trustfactor

Ak si si doteraz myslel, že tvoj organizovaný chaos funguje, tak si vedľa. Konzistentný a štruktúrovaný obsah zvyšuje trust factor a trust factor predáva. Aj ty zvyšuješ automaticky svoj trust factor, keď sa ráno učešeš.

Dodržiavanie dizajn manuálu odlišuje amatéra od profíka

Čo príspevok, to iná grafika, font, farba a celý vizuál! Pravda bolí, vieme, ale myslíme to dobre. Keď na každý príspevok používaš rôzne typy písma, farieb a ešte k tomu v zlom formátovaní a kvalite, nielen že to vyzerá ako pesť na oko, ale čo je najdôležitejšie:

Zákazník si obsah nespojí s tvojou značkou.

Neignoruj ho!

Dizajn manuál je niečo, čo v dnešnej dobe rozhodne netreba podceňovať. V opačnom prípade bude tvoja značka pre zákazníka nečitateľná a z dlhodobého hľadiska neudržateľná.

Dizajn manual text obrazok

Trpezlivosť fialky prináša

Bude to chvíľu trvať, ale ver nám. Vytrvalosť sa vypláca! Sľubujeme. Ak budeš poctivo dodržiavať tvoj dizajn manuál, vráti sa ti to v podobe nových, verných a spokojných zákazníkov.